pauseplay
/
show/hideshow/hide
Dutch English French German Italian Spanish

Terschelling...
een eiland om nooit te vergeten!

Rood zijn de wolken
Blauw is de lucht
Geel zijn de halmen
Groen is het gras
Wit is het zand

Dit zijn de kleuren van
Schellingerland.

Ten Noorden van Nederland tussen Noord- en Waddenzee, liggen 5 bewoonde eiland: De Waddeneilanden. Het middelste van de vijf is Terschelling. De weg naar het eiland voert over zee. Vanuit het havenstadje Harlingen in noord Friesland wordt een bootverbinding met Terschelling onderhouden.

Terschelling kan met trots zeggen de grootste gemeente van Nederland te zijn, met een totaal oppervlakte van 71.298 hectare. Niet alleen het eiland zelf behoort ertoe, ook het vogeleilandje Griend en de rest bestaat uit Waddengebied.

De lengte van het eiland is 30 km en de gemiddelde breedte is 3,5 km. Het totaal aantal vaste inwoners bedraagt ongeveer 4800 en is niet erg aan schommelingen onderhevig.

Wadlopen naar Terschelling is niet mogelijk, het eiland ligt te ver uit de Friese kust.

 

Terschelling

overnachten-op-terschelling-009 overnachten-op-terschelling-012 overnachten-op-terschelling-013

Het middelste eiland van de Wadden gelegen in UNESCO werelderfgoed Waddenzee. Terschelling een eiland met wisselende landschappen van polder tot strand van wad tot duinen. Terschelling is ook bekend om zijn vuurtoren De Brandaris, welke de oudste van Nederland is. De Brandaris wordt nog steeds gebruikt om de zeevaart rondom Terschelling in de gaten te kunnen houden. De Brandaris is niet open voor publiek. U kunt wel trouwen in de Brandaris op de eerste etage is een kleine trouwzaal.

Terschelling is het eiland dat veel natuurgebieden heeft en is maar voor ongeveer 30% bewoond. Het bekendste natuurgebied is De Boschplaat, dit is een erkend Europees natuurreservaat met grote natuurlijke schoonheid, rust en ruimte. De Boschplaat is het eerste Dark Sky park van Nederland. Dark Sky erkenning wordt gegeven aan plekken die echt donker zijn. Op de Boschplaat kunt u bij heldere nachten zelfs de Melkweg zien.

Andere natuurgebieden zijn de Noordsvaarder, de Koegelwieck en niet te vergeten de polders. De polders van Terschelling zijn uniek. Polderpracht heeft zelfs geld gehad van de postcode loterij omdat het zo'n uniek gebied is voor vogels en bijzondere plantengroei.

Op Terschelling is meer te beleven dan alleen maar natuur. Sportievelingen kunnen onder andere blokarten, paardrijden, surfen en er is een klimbos. Jaarlijks zijn er ook sportieve evenementen zoals de Berenloop de hele- en halve marathon van Terschelling, de Fjoertoer een wandeling langs bakens en vuren, trailrun, HT roeirace roeien van Harlingen naar Terschelling. Voor cultuur liefhebbers is er ook van alles te beleven, 't Behouden Huys historisch museum, Wrakken museum, hout galerie, bunker museum, cranberry makerij, landbouwmuseum, museumreddingboot en kaasmakerijen. Bent u met een gezin met kleine kinderen ook dan is Terschelling iets voor u, wat dacht u van een huifkar jutterstocht, zeehondentocht, sleepnetvissen met een echte vissersboot, ponyrijden, midgetgolf, bezoek boerderijen of kinderboerderij en een klimbos met een juniorparcours vanaf 4 jaar.