Sporten op Terschelling

Terschelling biedt heel veel om actief bezig te zijn

Fietsen

Terschelling heeft meer dan 70 kilometer aan verharde fietspaden. Er lopen verschillende fietspaden door de duinen en bossen, maar ook door de prachtige polders die het eiland heeft. Er is een schitterend buitendijks fietspad, tussen West-Terschelling en Oosterend langs UNESCO wereld erfgoed Waddenzee. Houdt u van fietsen buiten de paden dan kunt u ook gebruik maken van de men- en ruiter routes door het duingebied en bossen.

Wandelen

Er zijn veel wandelroutes op het eiland van korte tochten tot lange tochten. Tochten door het bos of duingebied, maar ook in West-Terschelling zijn er wandelroutes door het dorp. Ook zijn er georganiseerde dorpswandelingen waar een gids verteld over de bezienswaardigheden die u tijdens de wandeling tegen komt. In de zomer maanden worden er ook Brandaris wandeltochten georganiseerd, deze tochten voeren over een wisselend parcours en hebben een afstand van ongeveer 10 kilometer.

Zwemmen

Terschelling ligt rondom in het water u kunt zwemmen in de Noordzee, in de zomermaanden zijn er ook bewaakte strandgedeeltes bij West aan zee, Midsland aan zee en Formerum aan zee. In de Waddenzee kunt u ook zwemen een van de favoriete zwemplekken is bij de dijk van Lies waar een klein haventje is. Wilt u liever overdekt zwemmen dat kan in zwembad de Dôbe op West-Terschelling, het zwembad heeft een glijbaan en voor de kleintjes een speciaal peuterbad.

Paardrijden

Terschelling heeft veel ruiter- en menroutes over een groot gedeelte van het eiland in totaal 55 kilometer ruiter route waarvan 43 kilometer ook geschikt is om te mennen. Ervaar de vrijheid op de rug van een paard dat u door bos en duinen brengt, langs cranberryvelden en polders en over het breedste strand van Europa. Op verschillende plaatsten op het eiland kunt u deelnemen aan begeleide paardrijtochten zowel voor beginners als voor de ervaren ruiter. Voor de kleintjes is er ook een pony verhuur in Formerum

Surfen, kiten en windsurfen

Terschelling is met recht een eldorado voor surfers: windsurfen, golfsurfen en kitesurfen. Het kilmaat leent zich uitstekend voor deze sporten maar ook de locaties zijn ongekend, voor beginners gevorderen en cracks. Aan de wadkant zijn veel mooie spots met alle ruimte op het water, zelfs in het hoogseizoen. Aan de Noordzeekust wordt veel gegolftsurft, de golfsurfcondities zijn waarschijnlijk de beste van Nederland, Terschelling heeft veel rijen zandbanken en dat vertaald zich in veel golven die voor Nederlandse begrippen prima zijn. Ook voor de windsurfers is het Noordzeestrand perfect. Op het eiland kun je het volgende huren: wetsuit, surfboard, bodyboard en een SUP.

Suppen

Stand Up Paddle, staand op een speciale plank en een peddel in je hand om je vooruit te bewegen. iet alleen een gave ervaring, ook een goede work-out voor je lichaam. Er zijn mogelijkheden zowel aan de zuid- als noordkant van Terschelling te Suppen. Langs de wad-kant kun je tijdens een suptours waarbij je met een andere suppers en onder begeleiding van een gids een route Supt. Deze tour begint standaard een half uur voor hoogwater bij de Wierschuur in Oosterend. Daarnaast is het ook mogelijk individueel en/of met een kleine groep zelfstandig te suppen op het Noordzeestrand.

Sportvissen

Terschelling biedt u ook uitstekende hengelsport mogelijkheden. Er kan gevist worden vanaf het Noordzeestrand of vanaf een boot. Iedere hengelaar vindt wel een geschikte plek. Hengelsportvissen vanaf het strand in de Noordzee is het hele jaar en de hele dag toegestaan. Om te hengelsportvissen in de zee vanaf het strand heeft u geen visvergunning nodig. Zeevisserij en vissen in kustwateren met hengels (maximaal 2) is vergunning vrij. Ook kunt u sportvissen met een boot, er is niets leuker dan met een groep gezellig een hele middag op het wad.

Wadkanoën

Wad kanoën is een van de meest bijzondere manier om actief het wad te verkennen. Deze activiteit start vanaf het Groene strand of vanaf de jachthaven op West Terschelling. In overleg met de instructeur wordt er met u een tocht uitgezet. Varend onder het eiland door met de Brandaris op de achtergrond ervaar je op een unieke manier het prachtige UNESCO natuurgebied Waddenzee. Voor de liefhebber worden ook speciale zeehondentochten uitgezet.

Kajakken

Een sportieve ochtend of middag op het water van de prachtige Waddenzee. Samen met een instructeur maakt u een tocht die u van uw leven niet meer vergeet. De mogelijkheid bestaat zelfs dat u onderweg een zeehond tegen komt. De natuur, de dieren in de Waddenzee en het gezelschap maakt dat deze aciviteit een zeer unieke ervaring oplevert Ook tot de mogelijkheden behoort het brandingkajakken. Laat u meevoeren door de golven, of probeer deze juist te bedwingen.

Blokarten

Blokarten op Terschelling is een van de activiteiten die u een keer gedaan moet hebben. Na een korte instructie door ervaren instructeurs bent u in staat om in een mum van tijd zelf het strand in een blokart te verkennen. Rijdend langs de vloedlijn ervaar je een ongekend gevoel van vrijheid. Het blokarten is een activiteit die geschikt is voor jong en oud en kan het gehele jaar door worden beoefend.

Golfclinic

Regelmatig worden er Golfclinics gegeven aan geïntresseerden die kennis willen maken met Golfen. Deze galfclinics wprden gegeven door golgspelers van de Golfclub Terschelling. Daar worden op een gezellige en ontspannen manier, de beginselen van het golf uitgelegd en kan men o.a. naar hartelust “Pitchen en Putten”en door middel van een snelheidsmeting zien hoe hard er geslagen wordt.

Klimbos op Terschelling

Een unieke natuurervaring in de bossen van Terschelling! De activiteit begint met een uitgebreide instructie. Daarna kunt u op grote hoogte klimmen, klauteren, tokkelen en over hindernissen lopen. Geheel in Terschellingse stijl oefen je je behendigheid en kracht. Het klimbos is voor iedereen van 1,30 meter lang.

Tennis

Wilt u graag tennissen, dat kan! Het tenniscomplex vanTennisvereniging Oost & West is schitterend gelegen aan de rand van het bos op West Terschelling. Het complex beschikt over vier all-weather banen, waardoor er nagenoeg het gehele jaar kan worden gespeeld. Ballen en rackets zijn te huur.

Er zijn nog meer sportieve activiteiten

Namelijk: Bowlen, midgetgolf, fitness.

Heel sportief bezig zijn op het eiland?

Maar er zijn ook activiteiten waarvoor u vooraf moet inschrijven of kaarten voor nodig heeft, dit zijn:

Berenloop Marathon

In november word er jaarlijks deze hele- en halve marathon georganiseerd. De Berenloop is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de grootste atletiekevenementen van Noord-Nederland. Dat komt niet alleen door het fraaie parcours, dat door de schitterende en afwisselende natuur van Terschelling voert, maar ook door de fantastische sfeer die tijdens het Berenloopweekend op het eiland heerst.

Trailrun Terschelling

Terschelling is bij uitstrek geschikt voor trailrunning: er is bos, er zijn duinen, er is strand en er is ruimte, heel veel ruimte. Je kunt bij de trailrun Terschelling kiezen uit drie schitterende en zeer afwisselende routes van 15, 25 of 50 kilometer. De langste afstand is een echte uitdaging en daardoor alleen geschikt voor geoefende trailrunners. Ook voor de middelste afstand dien je enige ervaring met trailrunning te hebben. Ben je beginnend trailrunner of wil je graag eens kennismaken met deze prachtige sport, dan is de 15 kilometer net wat voor jou. Maar voor alle drie de routes geldt: lopen op een eiland is altijd een bijzondere en onvergetelijke belevenis! De trailrun wordt jaarlijks georganiseerd in oktober.

Noordsvaarder cross Country & strandrace Mountainbike

Een ontdekkingstocht van 60 kilometer door Terschellings mooiste landschappen. Alleen op je fiets, vechtend tegen de omstandigheden en de wil om de finisch te halen. De paden zijn hard, zacht, breed, smal, vlak, steil. Het weer kan variëren van ontzettend mooi tot aan hevige storm. In februari wordt de jaarlijkse race gehouden. De cross country tocht is 65 kilometer en gaat door bos, duin, strand en de beacherace is 55 kilometer over het strand.

Harlingen Terschelling sloeprace

De HT Sloepenrace, kortweg HT-race genoemd, is één van de grootste sloepenraces van Nederland en wordt in de roeiwereld dan ook wel de ‘Koninginnetocht’ genoemd. Tijdens de HT-race roeien 130 teams, zowel mannen als vrouwen, door weer en wind over de Waddenzee van Harlingen naar Terschelling. De tocht wordt jaarlijks met Hemelvaart geroeid.

Strandzeilvereniging Terschelling

Het strand van Terschelling behoort tot een van de beste en mooiste stranden in Europa om te zeilen. Het strand van Terschelling is breed en erg lang en daarbij ook nog eens zonder verradelijke slenken of zwinnen. Buitenlandse strandzeilers komen daarom ook graag naar Terschelling.Ieder jaar worden er kampioenschappen strandzeilen georganiseerd van Nederlandse tot Europees kampioenschappen.